Личният за всеки Център

Личния Център на всеки

Напоследък много често се говори за фокуса на мислите. А аз искам да ви поговоря за нещо още по-важно, което да следите дори и преди фокуса на мислите си – това е личния ви Център. Защото фокусът на мислите зависи от това къде е личният център. Хвърленото от теб камъче ще падне там накъдето гледаш, но за да полети ти трябва устойчивост на замаха.

Личният център е онова място вътре у всеки, през което преминава всяка енергия, всяка мисъл, всяка емоция, всяко чувство. Когато центърът е устойчив, то и основата ще е здрава, нещо като задължителния център на тежестта на всяка материя. Представете си игличката на пергела – когато е със здрав център, молива рисува окръжността леко и плавно и го въртим накъдето пожелаем.

А как да имаме здрав и силен личен център? Едно лесно за изпълнение упражнение, на което ме научи преди време Стефи Недевска:

„Помисли си за един въпрос, или ситуация, или отношения с човек, нещо актуално за теб към момента. Хвани го в ръката и го сложи в стомаха и помисли какво усещаш, почувствай го добре. А сега го премести в сърцето – какво е усещането там, как изглежда същия въпрос, погледнат през сърцето. Усети разликата, ако е нужно премествай го няколко пъти, за да я почувстваш ясно.”

За мен това беше достатъчно. Всъщност директната му употреба още на следващия ден ми помогна да взема най-трудното си решение в живота (съвсем не кратък 😉 ). И ми даде следваща увереност и ме научи да си държа центъра в сърцето, там да преминава всеки въпрос и всеки отговор. Може и да сменявам фокуса често, въпрос на поставяне на цели, на нови идеи, на ежедневие, на улавяне на момента и живеене тук и сега. Постоянен обаче трябва да остава центърът и моят е в сърцето, защото там всичко се окъпва в любов. Има хора, които са подвластни на ума, те са рационални и бързат да изкажат истината си, без да я прекарат през сърцето, така думите им макар и логични истини може да нараняват околните. Каквото и да изказваш, и най-божествените думи, не слязат ли първо до сърцето, са просто празни приказки. Има хора, действащи бързо и практично, изразяват своята лична сила директно през корема, отново без да я прекарат през сърцето – така тази сила може и да разрушава. Какъвто и бизнес да предприемеш, най-успешния към момента с най-широко търсене, не премине ли личната сила първо през сърцето, остава някак сухо и студено. Има и други като мен – емоционални и прибързани – прекарвайки емоциите си през сърцето, те улягат и се превръщат в чувства и така вземаме добри и правилни за момента решения.

Действайки с център в сърцето, всеки въпрос, всяка идея, всяка мисъл, всяко действие, всички взаимоотношения се трансформират в добри. Затова обръщайте внимание сами на себе си „Къде е моят личен център сега? Има ли нужда от коригиране и връщане обратно в сърцето? А прекарах ли този въпрос / този отговор през сърцето си?”

Превърнете го в навик, един нов и добър навик. А както пише в новия ми учебник по добри навици: „Добрите навици са ключ към пълен успех… Ще бъда по-щастлив, отколкото някога съм предполагал, че е възможно в този свят на борба и болка. Накрая ще открия, че реагирам на всички ситуации, с които се сблъсквам, по начина, изискван от свитъците, и скоро ще ми стане лесно да действам и реагирам така, защото с практика всичко става лесно. Ето как се заражда нов и добър навик — едно действие стане ли лесно чрез повторение, се изпълнява с удоволствие, а щом е удоволствие, в човешката природа е да го изпълнява често. Тогава то става навик, а аз — негов роб, и това е моето желание, щом навикът е добър. Днес започвам нов живот. И си давам тържествена клетва, че нищо няма да забави развитието на новия ми живот.”

Всъщност не просто мисля, аз вярвам, че центрирането в сърцето като навик би било основата и мерилото на всеки друг навик, на всяко решение или действие.

сподели ме

Оставете коментар