Женски енергии и сили – Баланс и Цялостност вътре в нас


Цялостност – съдържа и двата вида енергии: Ин и Ян

Живеейки в двуполюсния модел на доброто и лошото, живеем и като двуполови същества – жени и мъже.

А някога сме били едно цяло същество – двуполово и мощно. Аристофан разказва в древногръцките легенди своята идея за целостта:

„Отначало на Земята живеели андрогини. Те били двуполови същества – мъж и жена в едно тяло. Имали на главата си по две лица, които гледали в различни посоки. Имали четири ръце, четири крака и четири очи. И два полови органа. Били почти овални. Не ходели изправени като нас, а се търкаляли като акробати, подпирайки се на осемте си крайници. Това били страховити със своята сила същества. Били бързи, силни и дръзки. И имали големи стремежи. Двама от тях дори се опитали да се качат на небето при планината Олимп. Тогава Зевс решил да направи нещо, за да намали силата им и да предпази боговете от тяхното съперничество. Той разделил всеки от тях на две половини като го разрязал. Вече всеки имал само по едно лице, две очи, две ръце и два крака. И бил или мъж, или жена. Така се образували хората, които били два пъти по-слаби от преди. Всеки от тях обаче копнеел по изгубената си половинка. Затова те се търсели и ако се откриели – вплитали се здраво в прегръдка и се опитвали да се сраснат отново.“

И така днес хората сме разделени на два пола – мъже и жени. И въпреки външните видими физически полови различия, все по-често вътрешните енергийни различия са трудно видими и уловими. Въпреки половото разделение на хората, всички ние носим в себе си както женски, така и мъжки енергии. Главният въпрос тук е как изглежда балансът помежду им.

Баланс – правилното съотношение на енергиите една спрямо друга

Според източните учения силите на Небето и Земята са двата основни принципа, които проникват във всичко. Така слизането на Ян-енергията от небето създава обърнатата навън форма на мъжкия полов орган, а с изкачването нагоре земната енергия Ин създава обърнатата навътре форма на женския полов орган. Женската и мъжката енергия всъщност са двете сили, движещи живота. Те се нуждаят една от друга, за да съществуват. Нито едната от двете не е повече или по-малко от другата, а се взаимодопълват. Както в мъжа има Ин енергия, така у жената има Ян, но едната е преобладаваща (т.е. НЕ е 50% – 50%).

Разделение на мъжки и женски енергии

Според Петър Дънов, първият велик закон – Любов към Бога, представя мъжа. Вторият закон – Любов към ближния – представя жената.

Ако силата на женската енергия се крие в пасивността, в приемането, в нежността, в грижовността, то мъжката сила е в активността, в даването, в действеността, в следването на целите.

Разделение на енергиите спрямо половото разделение на енергиите

Направи един малък и бърз тест и отбележи по средата между двете полярности с – (минус), ако при теб преобладава женската енергия или с + (плюс), ако при теб преобладава мъжката енергия. И след като преброиш минусите и плюсовете съпостави ги в процентно съотношение женските спрямо мъжките енергии, за да прецениш кои преобладават при теб.

 • Какъв е балансът при теб? Как изглежда идеалният баланс на женските и мъжките енергии вътре в теб?

Женската енергия е една от най-мощните сили на земята. Женствеността притежава изключителна задвижваща мощ. Ако желаеш просто да получаваш от живота всичко, от което имаш нужда, тогава трябва да стъпиш върху източника си на женска енергия. Това означава на първо време да започнеш да приемаш, да обичаш, да течеш леко като водата, да бъдеш в Ин енергията си. Така жената встъпва в своята сила и привлича това, което иска, без да прави активно действие.

Може би повечето от нас сме възпитавани „да бъдем мъжки момичета“, „да бъдем силни и можещи“, „да се справяме и с кариерата“, „да не се даваме на мъжете да ни превъзхождат със своята сила“. А защо всъщност да се правим на мъже, когато ние сме си жени? Защо насила излизаме от своята природа? Защо правим избора да продължаваме да вярваме на остарелите и пречещи ни стереотипи и убеждения?

 • Кои са твоите остарели стереотипи от възпитанието или от живота ти като жена, свързани с женските енергии?

Как можеш да възвърнеш своя хармоничен баланс на женските енергии и сили вътре в себе си?

 • Вода – всякакво съприкосновение
 • Движение / танци                     
 • Глезене
 • Време само с жени                      
 • Комплименти сама на себе си
 • Търси помощ                       
 • Приемай
 • Твори            
 • Обичай безусловно

Това е моят малък ангажимент към мен самата, който ви предлагам и на вас:

Днес Аз ………………………………………, започвам своето пътуване към хармонизиране и балансиране на женските енергии в себе си!

Днес Аз отлагам остарелите стереотипи на възпитанието и ненужните ми вече вярвания, свързани с женствеността и със сексуалността!

Днес Аз приемам с безусловност своята женственост!

Днес Аз обичам себе си и приемам себе си безусловно!

                                                                        Подпис: …………………………..

Поздравявам себе си, поздравявам и теб, за първите крачки към новата си женственост и към хармоничния баланс на женските и мъжки енергии и сили!

И разбира се – медитация, която може да се справи с всичко неосъзнавано от нас самите:


Медитация – Балансиране на женските енергии и сили вътре в нас

spodelime

Оставете коментар