Коучинг за деца и родители

Пеперуда

Винаги съм вярвала, че децата имат повече на какво да ни научат, отколкото ние тях. Бях чела в интернет пространството един разказ, който отговаря на въпроса ми „Защо работя с деца?“.

„ Учителка пита в час децата кой какъв иска да стане като порасте голям.

– Щастлив! – отговаря едно от децата.

– Може би не разбра въпроса ми правилно? – опитва се да поясни учителката.

– Напротив, госпожо, може би вие не разбирате правилно отговора ми!”

Обичайно децата нямат опита и рутината на възрастните, но имат у себе си отговори и решения на въпроси, необременени от годините и от традициите, от вътрешни и външни бариери, от страхове. Нима не се случва всекидневно дете да каже ”Еврика, това е решението!”, след което ние възрастните да започнем с обезкуражаването: ” това е невъзможно, не може да стане, страшно е, опасно е, не е възпитано, така не бива…”

Ако само им дадем възможност да се себеизразят без страх да сгрешат, могат да ни научат как да живеем тук и сега, без спомени за миналото, без предположения за бъдещето, без очаквания, без обиди и вина. Ако вярваме, че всеки сам си носи отговорите вътре в себе си, без значение от възраст и опит, то ще им дадем и свободата да избират какви да са, какви да бъдат, какво хоби да имат, как да творят, какви да станат когато порастат.

Коучингът е процес, при който ученето, изпълнението и забавлението са неразривно свързани и се осъществяват продиктувани от самомотивацията.  А също така децата имат и най-силния инструмент – тяхната вяра. „Когато имам желание се справям по-добре, отколкото, когато съм длъжен.“

Мили родители, когато решите, да дадете възможност децата ви да избират сами своите пътища в учението и в живота и да поемат отговорност за своите избори, доверете им се без отлагане. Помогнете им да открият рано своите заложби и таланти, да развият своите силни черти от характера, да разберат какво правят с удоволствие, в какво са добри, каква е целта на техния живот, подкрепете ги да сбъднат себе си?

Мили деца, когато се двоумите и не знаете как да вземете правилното решение, когато не знаете какви стъпки точно да направите за достигане на мечтите или пък дори и само за реално плануване на следващите ви действия, когато ви предстои избор на следващо учение или дори избор на професия, не се притеснявайте и предложете на родителите си да ме потърсите.

Заповядайте на нашите Сърцати работилнички за деца , където в специално създадена среда на обич и безусловна подкрепа, работим с децата в посока на здравословното себеизразяване на мисли, емоции и чувства, приемане на другия с толерантност, откриване на силните страни, поемане на отговорност от действията си. Веднъж седмично през цялото лятото, в нашия красив и уютен цветен офис организираме групи от по 5-6 деца. Чрез арт-терапия, терапия с приказки и коучинг, ние създаваме спокойна среда, където децата се чувстват приети и подкрепени, без да бъдат съдени и поучавани.