Да Бъдеш Щастлив

Как можеш да си създадеш навика „Да Бъдеш ЩАСТЛИВ“? През следващите 21 дни отново ще ти напомням всеки ден да се връщаш към своето щастие, докато то стане част от теб и от твоята природа.

Опитай се да не се замисляш над всички въпроси наведнъж. Чети ги един по един и мисли подред на всеки по отделно. Аз просто ги пиша наведнъж, но ти може да си отделяш по 1 минута на въпрос.

Ден 1 – Какво включва думата ЩАСТИЕ за теб лично? Представи си се щастлив, какво е различното? Изброй си поне 5 компонента, които са ти важни, за да си щастлив.  По какво ще разпознаеш своето щастие когато го намериш?

Ден 2 – Какво щастие искаш? Къде го търсиш? Накъде отива фокуса на мислите ти, когато си представяш щастието? Колко близо до себе си виждаш своето щастие?

Ден 3 – Днес си припомнете, че винаги има за какво да сте щастливи, като си помислите за какво сте благодарни. Изброй си поне 5 неща, за които си БЛАГОДАРЕН на живота и на себе си. В случай, че се затрудняваш да ги измислиш, прегледай навика за благодарност за помощ. И така – през целия ден си напомняй, че винаги има за какво Да Бъдеш Щастлив, винаги.

Ден 4 – Днес да се фокусираме върху най-силното и безвредно оръжие – УСМИВКАТА. Научно доказано е, че когато се усмихваме, дори и насила, от самото извиване на устните, се образува хормона на щастието. Затова днес чисто съзнателно и без отлагане си намери поне 9 повода да се усмихнеш. Дори и само минавайки покрай огледалото, усмихни се на себе си. Дори и без повод, усмихни се на човека отсреща ти. Дори и някой да те вбесява, първо му се усмихни, после му отвърни.
„Животът е като огледало, ако му се усмихнеш, ще ти отвърне със същото.“ Хорас Джексън Браун

Ден 5 – Днес ще обърнем внимание на една съставна емоция на щастието – РАДОСТ. Отделете 3 минути само да си помислите и отговорите. Какво те радва? Колко често се сещаш да се радваш на всеки отделен отговор на първия въпрос? Какво може да ти напомня в ежедневието да се радваш по-често?

Ден 6 – Нека си припомним за УДОВЛЕТВОРЕНИЕТО – почти толкова пълна със смисъл дума, колкото и щастието. Отдели отново 3 минути да си помислиш. На теб лично какво ти носи удовлетвореност? Кога беше последния път, когато изпитваше удовлетворение и от какво се беше породило чувството? Какво можеш да направиш още днес, което да ти донесе пълнотата на удовлетворение?

Ден 7 – Нека днес да се върнем в ДЕТСТВОТО. Какво те правеше щастлив като дете? Какво те караше да се усмихваш? С кого се чувстваше щастлив? Какво можеш да пренесеш директно от детството в сегашното като лесна предпоставка за щастие?

Ден 8 – Днес ще се върнем към една забравена в детство дейност – ДА СИ ПОИГРАЕМ. Какво кара тялото ти да се разиграе? А какво кара душата ти да играе весело? Кога последно си играл? Избройте поне 5 неща, от които ти се приисква да си поиграеш като щастливо дете? Какво можеш да направиш още сега, за да поиграеш отново на любимата в детството игра?

Ден 9 – Днес ще ви напомня за ВЪТРЕШНОТО ДЕТЕ – време е да го намерим и събудим. Поговори с него без да бързаш. Къде се намира твоето вътрешно дете? Как изглежда? Какво ти казва? Какво иска? За какво копнее? Какво можеш да направиш за него?

Ден 10 – Днес просто направете нещо ДОБРО ЗА ДРУГ ЧОВЕК. Добротворенето действа като балсам за душата, затова измисли си поне 3 неща, с които да зарадваш хора около теб – познати или не. Дай добра частица от теб на света, това ще ти донесе в пъти повече от даденото. Твори добро за друг!

Ден 11 – Днес имам за всички едно предизвикателство – превърнете себе си в ТВОРЕЦ. След като върна детето в себе си, припомни си любимото ТВОРЧЕСТВО от детсвото и му отдели 5 минути.
Какво най-обичаше да правиш като дете? Какво беше твоето нещо като дете? Творенето на какво ще те накара да се почувстваш себе си? Колко време можеш да му отделиш днес, а всеки ден по малко?

Ден 12 – Нека днес да направим още една крачка в творчеството и това да е – ЧУДО ТВОРЕНЕ. Сътвори едно свое чудо – първото, което ти мине през ума, каквото и да е то. Какво конкретно разбираш под ЧУДО? Какво можеш да направиш, което да е твоето чудо? Какво чувство поражда чудо-творенето у теб? Колко често можеш да си позволиш да го повтаряш?

Ден 13 – Днес ще си говорим за щастието от ДАВАНЕТО. Какво е това, което давате на околните от сърце? Кога, при какви конкретни случаи изпитвате щастие от даването? Колко често можете да си позволите да давате от сърце, без очаквания, за да си доставите това щастие?

Ден 14 – Днес ще обърнем внимание на СЕТИВАТА си. С кое свое сетиво различаваш щастието – усещаш ли го, виждаш или чуваш, или може би помирисваш или вкусваш? Опиши си твоето щастие? Как го усещаш / изглежда / звучи / мирише  твоето щастие? Къде в себе си най-често го намираш, когато имаш нужда от него?

Ден 15 – Днес ще ви говоря за щастието от ПРАВЕНЕТО НА ТОВА, КОЕТО ОБИЧАШ! Какво обичаш да правиш? Колко често си позволяваш да го правиш? А какво те спира да го правиш достатъчно често? Какво можеш да направиш още сега, за да го превърнеш в част от ежедневието си?
„Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед.“ -от Мечо Пух

Ден 16 – „Хората не осъзнават, че СЕГА е всичко, което съществува; Няма минало или бъдеще, освен като спомен или очакване в ума. Миналото ви дава самоличност, а бъдещето – обещание за спасение. И двете са илюзии.“ Екхарт Толе
Какво мислиш / чувстваш ТОЧНО СЕГА? Какво могат да променят сегашните ти мисли / чувства в миналото? А какво могат да променят сегашните ти мисли / чувства в бъдещето? Какво може да те извади от илюзията и да те върне в живеенето тук и сега?

Ден 17 – „Никой не ти дължи нищо“ Това е цитат от едно доста известно в нета писмо на баща до дъщеря му, който цитат ни учи на ЖИВОТ БЕЗ ОЧАКВАНИЯ. А щастието и очакванията са два противоположни и почти непокриващи се пътя, защото очакванията слагат нашата ограничаваща рамка, извън която се стига до разочарованието.
Какво обичайно те изненадва теб приятно? Каква приятна изненада можеш да приготвиш за близък човек, без очакване за отговор или връщане? Какво ни учи на Без-Условно разбиране?

Ден 18 – Днес ще си припомним за щастието от ПАРТНЬОРСТВОТО. Как си представяш идеалното партньорство? Какво ти носят твоите партньорства? Какво правиш чисто осъзнато, за да се балансираш с партньора си? А какви компромиси не си готов да направиш?

Ден 19 – Днес ще ви насоча към значението на ВЪТРЕШНИЯ БАЛАНС за пълнотата на щастието. В каква област имаш нужда от баланс в момента? Намирането на кой конкретен баланс между кои крайности е важен за теб в момента? Каква стъпка можеш да направиш за достигане на този баланс? Кога е оптималното време за тази твоя стъпка?

Ден 20 – Днес ще ви отведа сред природата и щастието от СИНХРОНИЗИРАНЕТО С ПРИРОДАТА. Какво е различно, когато си сред природата? Какъв заряд ти дава природата? Колко често имаш нуждата да се презаредиш директно от природата? А колко често си можеш да си позволиш да го правиш?

Ден 21 – Поздравления! Днес ще празнуваме твоите търпение и упоритост във всекидневната работа! Какво ти донесе НОВИЯТ НАВИК ЗА ЩАСТИЕ? Какво е новото за теб, а около теб? С какво се обогати през изминалите 21 дни? А по какъв начин ще отпразнуваш твоето ново постижение?

Ден последващ – „Животът е като въртележка, която никога не спира и не можеш да слезеш от нея.“ Каквото и да ти се случва в момента, знай че и това ще мине!

Да си щастлив, не значи да носиш само розови очила, или да си повтаряш колко добре се чувстваш докато плачеш от болка. Означава да ПРИЕМЕМЕМ ЖИВОТА такъв какъвто е, вместо да се насилваме да го вкараме в коловоз, измислен и плануван от нас за правилен. Разчупете рамките и бариерите и бъдете свободни от предположения или чужди предубеждения. Обичайте живота, така и той ще ви обикне; радвайте му се, и той ще ви радва!

“Да бъдеш щастлив е един талант, който се развива чрез упражнения.”  П.К.Яворов

споделяне във facebook

Оставете коментар